Kulturnattens slam, SM-kval 1

Poetry Slammet på Stadsbiblioteket på Kulturnatten igår blev en lyckad tillställning. Trots viss bakfylla lyckades jag ro i land det hela som MC, utan alltför många missar. Det var roligt att se så många nya ansikten bland de tävlande, och både blocket jag lagt fram fylldes på med namn och hatten jag skickade runt blev tung av alla pengar! En stor eloge också till min kompis Malene och hennes kompis Peter, som ryckte in och skötte poängräkning och tidtagning. Utan er hade jag stått mig slätt...
Mer info om poäng och sånt på vår hemsida www.vaxjopoetryslam.se
Här nedan lite bilder, fotograf är Malene Jensen. Jag har själv försökt korrigera de röda ögonen, vilket ibland går utmärkt och ibland får personen att likna en alien... sorry about that.
Detta är också anledningen till att vissa, jag tänker främst på Elise, har kvar sina röda ögon.

image210
Jag hälsar välkomna och drar reglerna lite snabbt. Glömmer förstås en hel del som senare flikas in i diverse småpauser. På det hela taget höll tävlingen dock ett imponerande tempo, och vi var klara tjugo i elva, i lagom tid innan högtalarrösten förkunnar att "biblioteket stänger om tio minuter" och man börjar oroa sig för stressande larm och annat...
(Kavajen är Indiska, rea, jättemycket rea. Erikas fel, så det så... Men visst är den fin?)

image231
Marie Nilsson, vår kalibreringspoet. Lägg märke till den nya snygga frisyren.
image211
David Ottwall, ett av de nya ansiktena. Och ett av exemplen på att det där med redigering av röda ögon kanske inte alltid är det bästa av alternativ... Förlåt David!
image212
Anna Hellsten, ännu ett nytt ansikte? Jag blir osäker. Känner igen henne till namn och utsende. Jaja, en tjej som helt klart kommer ta över snart, det är ett som är säkert...
image213
Anna igen
image214
Elise Jonsson. I tjusig batik, det är så man blir sugen på att färga...
image215image216image217
Trippel av vinnaren Henrik Bergkvist. Mannen från Hässleholm, med de många ansiktena. Också han ett nytt ansikte för oss.
image218
Josef Hoffert har vuxit i sina dikter. Jag känner hur det darrar i knäna lite. (Vi är de värsta konkurrenterna, eller hur Josef?)
image219
Josef igen
image220
Karin Franzén, även detta ett nytt ansikte. Fick liksom David hoppa in som reserv, då två av de anmälda uteblev utan förvarning. Var det vädret?
image221
Midas Ekholm. "Den där arga lilla killen", som jag sa innan jag kände honom.
image222
Midas igen
image223image224
Zaki Yasin läste en av sina diker på modersmålet arabiska. En upplevelse i sig, och jag konstaterar att det inte är så ofta det händer. Även om det klart och tydligt står i reglerna att man FÅR läsa på vilket språk som helst. Han hade till och med gjort en svensk översättning. Tyvärr glömde jag ta ett papper.

image225image226
Elina, vår spontana lilla pausängel. Jag undrar hur jag ska bete mig för att övertyga henne att börja tävla igen?
image227
Publikbild nummer ett, tagen av mig. Längst fram till vänster sitter mina medhjälpare Malene och Peter. Effektiva som få. Enligt Per Harrysson var det 150-200 personer i publiken!
image228
Publikbild nr 2. Det fina med biblan är att folk sätter sig i trappan, ser ner på en därifrån, och (denna kvällen, när jag klagade på att publiken måste dött för det var så tyst) skrek "Storma scenen!"
image229image230
Finalisterna efter avslöjandet av placeringen. Det oroar mig att alla ser så ledsna ut här... Jag glömde säga att Midas fick poängavdrag för övertid, det stör mig lite. Oproffsigt. Och att jag gav finalisterna fel läsordning. Borde ha börjat med den som fick lägst poäng och slutat med den med högst...
I övrigt kände jag mig mycket proffsig.

Nu ärtsoppa. Och vila.

Viktig information från kulturutskicket...


*Nya Visit är ute på stan! Spana efter Hannas fina röda omslag med inslag av exotisk regnskog... Tema Nostalgi och retro.

*Och kom på lördag och kolla på Poetry Slam på Stadsbiblioteket! Gå på annat också för den delen, det är ju kulturnatt! Om det är nån gång på året man borde ta chansen att indoktrineras till att bli en kulturkulting är det väl då??

*Plan B har vernissage imorgon kl 18 - 21, kom då! Drick vin o mingla med skaparna bakom Linneaus Now, utöver det vana kollektivet är det Johan Ekenberg och Simon Karström vi pratar om. (Har jag glömt nån?)
Det blir film, konst och exklusiva affischer till salu! Utställningen pågår fram till o med lördag.

http://www.linnaeusnow.com

Bokrecension: Majakovskij

image206 image207

 

Förra årets Augustpristagare i genren facklitteratur var Bengt Jangfeldt som ligger bakom tegelstenen "Med livet som insats - Berättelsen om Vladimir Majakovskij och hans krets".

Jag brukar väl knappast tillhöra de mest begeistrade när det gäller att kasta sig över facklitteratur, och kanske hade jag inte gjort det den här gången heller om det inte varit för en hägrande publicering i Visit. Som sedan inte ens blev av. (Detta var innan mitt redaktörsskap, hehe.) Nej, men hur som helst; det som lockade mest var väl när allt kommer omkring Vladimir Majakovskij i egen hög person. Min älskling och inspirationskälla.

Bengt Jangfeldt är "en av världens ledande Majakovskij-experter". En smalhet i ämnesval som gör en både överlycklig och lite skrattig inombords. Men så är det väl med forskare. Och vilket val av ämne, då! Jag har inte läst någon av Jangfeldts tidigare böcker, men å om jag inte blir sugen på det...

 

image205 image208

 

 

Bok: "Med livet som insats - Berättelsen om Vladimir Majakovskij och hans krets". Författare: Bengt Jangfeldt Formgivning: Elsa Wohlfahrt Larsson. Omslagsfoto: Alexander Rodtjenko/BUS 2006/Digital Image, The Museum of modern art, New York/Scala, Florence. Förlag: Wahlström & Widstrand.

 

Majakovskij är en av mina husgudar.

Kanske krävs ett sådant förhållande för att helhjärtat finna engagemang för detta oerhört omsorgsfulla, pretentiösa, rent av nitiska verk. Bengt Jangfeldt är en av de främsta inom Majakovskij-forskningen världen över, så inget mindre omfattande skulle förmodligen vara honom värdigt. Som mer eller mindre gröngöling när det gäller orienteringen av Lenin, Stalin och Trotskij, samt alla de andra verksamma poeter och upprorsmakare under 20-talet, finner man sig ofta trött i huvudet av alla ryska namn. Men att varje dag få dyka ner i 20-talet med dess många kärleksaffärer och bohemiska storfester, det fina modet som tittar tillbaka på en från de otaliga foton som boken uppbringar, samt de många citat som flikats in och ger liv och kropp åt de historiska karaktärerna; det väger upp mot all tung fakta. Man förundras över saker som hur global världen ändå tycktes vara, även för någon som växte upp i inneslutna och av omvärlden skydda Sovjetunionen. Synen som fanns på övervakning, för att inte tala om Majakovskijs egna nästan envisa sympati för kommunistpartiet. Något som Gabriella Håkansson tar upp i sin bokrecension i DN ("Vad brann Majakovskij för?", DN, 12 april 2001). Majakovskij levde under större delen av sitt liv i symbios med paret Brik; Lili, som var hans stora kärlek, och Osip, som blev så fängslad av Majakovskijs poesi att han slutade sin juridiska bana för att bli förläggare. Att dessa tre var några av de få som slapp undan kommunismens häftiga utrensningspolitik, beror bland annat på Majakovskijs ständiga sympati i form av reklamplakat och "kommunistvänlig" poesi. Oberoende av ledare tycktes han ständigt anpassa sin penna, något Håkansson ser som problematiskt.

Och visst ser jag också det motsägelsefulla.

Majakovskij ansåg sig skriva för folket, för arbetarna; han blev ständigt lika sårad när den samhällsklassen påstod sig inte förstå hans diktspråk. I vissa dikter är symboliken och språket närmast löjligt enkelt och avskalat, kan man tycka. Jag, som själv håller på med poesi ser Majakovskij som en föregångare till dagens estradpoesi. I ständigt slang med publiken, med improviserade mothugg, en väl underbyggd basröst samt sällan fuskpapper, är Majakovskij en idol som vilken Bob Hansson som helst.

Och vad gäller motsägelsefullheten kan jag lätt dra paralleller till dagens kulturarbetare. Reklammakare som målar tavlor på fritiden, musiker som fastnar i jingelträsket samt författare som livnär sig i första hand som reportrar på en tattig kvällstidning. Vi lever inte under samma hot om omedelbar avrättning i demokratiska Sverige, som kommunistmotståndarna i det forna Ryssland. Kanske är det inte svårbegripligt att Majakovskij, som dessutom hävdas ha uppslukats av den kommunistiska nya andan, tryckte bort all kritik mot väldet och istället jobbade för att behålla sitt huvud?

Layout-mässigt är det en liten bibel du har i din hand. Porträtt ritade av futuristkonstnärer, varje kapitel inleds med ett citat ur någon av Majakovskijs dikter, vardagslivet följs månad för månad genom åren som berör mest, och liv pulserar ur sidorna, trots alla stakande ryska namn och det förvirrande stora persongalleriet.

Och trots den tragiska misär som boken oundvikligt leder fram emot, med självmordet den 14 april 1930, skulle jag fortfarande vilja inleda en affär med Vladimir Majakovskij om vi levde under samma tidsepok. Trots en hägrande madonna i form av Lili Brik, som alltid skulle placera mig på andraplats till hans hjärta.

 

Bilder: Bengt Jangfeldt www.nsb.norrkoping.se, Majakovskij www.ltz.se. Lili Brik biblioteknacka.blogs.com Framsidan finns att få tag på lite varstans i kass upplösning...

 


sista uppdraget på tellusfilm...

Läs min årslista. Sista grejen jag publicerade hos tellusfilm.com
Lite sorgligt. Men mycket skuldkänslor off my shoulders. Vilket var nödvändigt.


http://tellusfilm.com/kronika.php?id=115003461

image202

Jennifer Fox. En av årets bästa enligt mig.
Bilden är lånad från www.dfi.dk/
Hoppas på förståelse här...

Nytt år, nytt jag.

image191
första dreaden, snyggaste dreaden. Lite läskigare i min hand än på huvudet.

image192
Skalpen börjar bli synlig. Zemme börjar bli orolig.

image193
Klippa, klippa, klippa...

image194
bara halva kvar

image195
indian

image196
titta, en plastpåse med dreads

image197
Lina som Chelsea-girl

image198
Japp, nu börjar det likna nåt

image199
o tadaaa! Resultatet! I sann 2000tals-anda filmas hela projektet

image201 snygga paret igår...
...blev snygga rakade paret
idag! image200

Gott nytt år!

RSS 2.0