Utmanad...

Men hallå! Den här utmaningen såg jag inte förrän nu.
 
Min kollega på Gilla, Christin Ljungqvist, utmanar mig alltså. Jag ska nämna fem tegelstensromaner som jag har läst, och två som jag inte har läst (men har hemma). Piece of cake... eller?
 
Som jag läst:
 
1. "Brott och straff", Fjodor Dostojevskij
2. "Kafka på stranden", Haruki Murakami
3. "Med livet som insats - berättelser om Vladimir Majakovskij och hans krets", Bengt Jangfeldt
4. "Min kamp 2", Karl-Ove Knausgård (har faktiskt läst nästan alla, fastnat lite i femman bara)
5. "Låt den rätte komma in", John Ajvide Lindqvist (räknas den? Den är i alla fall över 500 sidor...)
 
Gah! Det ska erkännas, jag gillar inte tegelstenar. Dels blir jag rastlös, dels är de jobbiga att hålla i händerna. Dels är jag från början skeptisk till om man verkligen behöver mer än 300 sidor på sig att säga det man vill säga på ett riktigt bra sätt...
 
Men, jag har köpt första tre delarna av
 
1. "På spaning efter den tid som flytt", Marcel Proust, som ska börja läsas nån gång. Jag är med i en grupp skapad av min roliga kompis Sandra Haag, vi har tio år på oss, eller vänta vad är det nu, åtta? Det känns betryggande.
2. "Vägen mot bålberget", Thérese Söderlind, den lät spännande och handlar om häxbränningar och sånt, och jag köpte den och den blev liggande på skrivbordet i all bråte för att den inte fick plats i bokhyllan, och oj vad jag drar mig...
 
Får man lägga till en till så finns ju den här; 
 
 
"Vi, de drunknade", Carsten Jensen, som jag läste en förtrollande recension av när den precis kommit ut, 2006, och sen köpte på bokrean något år senare. Jag minns hur han i bokhandeln log och sa "oj, så tjocka böcker läser jag aldrig", och jag ryckte på axlarna och sa "jo men den här har jag velat läsa länge, jag kommer att läsa den!"
 
Och det kommer jag ju att göra. 
Frågan är bara... just det; när?
 
Hur känner du själv inför böckers tjocklek? Gillar du när en bok är supertjock, gillar du böcker med uppföljare? Skjuter du upp böcker eller kastar du dig över dem direkt?
 
Jag skickar utmaningen vidare till den som vill plocka upp den!

Kommentarer
Postat av: Martha Crimson

Vissa böcker kan ge en motvilja utan att en vet varför. Jag kände länge så inför Terry Pratchetts verk, och när jag väl satte mig ner blev jag löjligt förtjust i dem. Vet inte om det skulle vara samma sak med Proust - jag brukar kokettera med att jag bara gillar skräplitteratur, så om jag försöker får jag väl läsa under täcket :P

Svar: Haha! Fast det är bra att ge sig på klassiker ibland också. Just Proust har ju fått ryktet svårläst om sig, men andra klassiker som "Doktor Glas" är ju hemskt lättlästa och inget att skjuta upp bara för att det kallas "finlitteratur". Terry Pratchett har jag faktiskt inte läst. Däremot slukade jag Hungertriologin, och den kan nog inte kallas finlitteratur, men oj så bra den var! Rekommenderas verkligen om du inte läst den.
linaarvidsson

2013-06-09 @ 21:06:36
URL: http://marthacrimson.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0