Promenad i Rosengård

 
Jag träffade på Sarah ute för nån vecka sen när det var Carnévalesque, och vi pratade bland annat om Rosengård. Jag avslöjade att jag aldrig varit där, och hon sa "men gud! Det tar ju bara tjugo minuter att gå dit!"
 
Så idag gick vi dit. 
Och kollade in hur den där stadsdelen som det snackats så mycket om egentligen ser ut. 
 
 
Viss dragplåstereklam finnes...
 
 
Malmös hjärta
 
 
Biblioteket ligger i en galleria. Rätt skönt egentligen, som en naturlig hangout. De hade min bok minsann. Och en gedigen avdelning för barn och unga. 
 
 
Både grönska och betong
 
 
Här berättade Sarah om kramen hon fått av Mikael Niemi på bokmässan. "Hur känner ni varandra?" sa Torbjörn Flygt, och Sarah förberedde sig på att han misstagit henne för den persiska författarinnan. "Nej, jag tyckte bara att hon var vackrast av alla!" sa Mikael Niemi.
 
Det kan ju ha varit därför vi blev så flitigt raggade på denna dag. Lastbilschaffisar, killar utanför kiosken, you name it; idag var hetingdagen.
 
 
De har tätväxt skog i Rosengård. Bra grej! Det behöver jag ju titt som tätt.
 
 
 
Den gigantiska kyrkogården. 
 
 
1. att man kunde vara droskägare
2. att Ester inte fick något efternamn, trots att hon inte var bebis när hon dog
 
Inga brinnande bilar, inga gängbråk. 
I en butik där Sarah handlade cigg började en man plötsligt sjunga. 
 
Vi missade att köpa falafel, det får bli nästa gång. 
 

Kommentarer
Postat av: Monica Hjort

Finns Herrgården kvar?. DEN samt kyrkan var de två genuina byggnaderna i detta område. Skrävlinge kyrka, tror jag att den hette. På herrgården jobbade jag som fritidsledare under mina lärarstuderande-år i Malmö "Blå, blå, blåa skor" sjöngs det på bred skånska. Som historiskt specialarbete arbetade jag med "historia i förort" med utgångspunkt i Rosengård, med sin då nya och moderna och omtalade, i positiva ordalag, Ruthskolan - ja, den som nyss lagts ner... Specialarbetet utgick från "Gräv där du står"-perspektiv, dvs även där du bor, i den gråaste betong, finns en historia från svunna tider - även i Rosengård alltså. En del av tiden vandrade vi just på kyrkogården och gjorde samma reflektioner som du. Viläste också mycket om dansk svenska kriget som stod just här ute bland kullarna runt ring vägen. Vi hade jätteroligt och fick VG på vårt arbete. Det då högsta betyget av tre. UG, G, VG. Där G betyder godkänt. Många betygssystem sedan.

Svar: Hihi, det är lite roligt att du har stavfel, mamma, när du är lärare. ;)Nej, vi såg inte Herrgården. Det är ju där det varit som värst med unga som kastat sten på bussar, etc. Men jag tror att allt sånt har lugnat sig nu, man har inte läst nåt i tidningen på länge. När jag googlade det nu såg jag att de sökte lärare där, skoj sammanträffande!
Spännande att kriget stod här! Hade jag ingen aning om.
linaarvidsson

2013-06-04 @ 23:24:01
Postat av: Sarah Kittel

Vad roligt att läsa om vår dag från ditt perspektiv! Vi får ta en annan stadsdel snart. Finns massor jag inte varit i.

Svar: Ja, det var en skitbra dag! Det tycker jag vi gör.
linaarvidsson

2013-06-07 @ 22:33:55
Postat av: Monica Hjort

Hej igen! Igår såg jag din Herrgård i ett TV-inslag. Det är ju en hel stadsdel! Min herrgård var en verklig herrgårdsbyggnad och på det godsets mark byggdes dagens stadsdel Rosengård upp. Herrgården hette för övrigt Rosengård och i denna byggnads källare, inhystes på sjuttiotalet stadsdelens fritidsgård. Det var med andra ord i ganska kultiverade byggnader det sjöngs "Blåa skoor"!
PS det mest pinsamma är att jag inte har hittat mina stavfel...DS

Svar: Det var väl mest "Viläste" och "DEN" som stod med stora bokstäver, som jag reagerade på. ;) Japp, det är en hel stadsdel.
linaarvidsson

2013-06-08 @ 13:09:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0