krönika HD: Modet att tycka

 

Publicerad 22 oktober 2012 kl. 04:00

Lina Arvidsson om nya modiga bokbloggare.

Unga idag är imponerande. Jag var på Bokmässan och såg då bland annat Emelie Novotny, chefredaktör för dagensbok.com, hålla i en paneldebatt i Bonnier Carlsens monter. Lina Forss och Amanda Hellberg var där som författare, men i centrum stod ett antal bokbloggare.

Dagens bokbloggare är främst unga tjejer, 14-17 år. I och med att de ofta har en snabb recensionstakt har flera förlag börjat skicka recensionsex även till dem, när de ändå skickar till andra recensenter.

Givetvis är det skiftande kvalitet på recensionerna som skrivs. Ibland handlar det snarare om produktinformation än något djuplodande. Ändå har bokbloggarna en viktig roll idag. Kultureliten, som den kallas, brukar ofta kritiseras för att skriva för en inbördes klubb av beundran, och inte för potentiella läsare, och här kan bokbloggarna framstå som ett chosefritt alternativ med mer fokus på boken som sådan än på eventuell prestige.

I två timmar satt de unga tjejerna och diskuterade olika böcker ur Bonnier Carlsens utgivning, bara det en nervös prestation i sig.

Jag såg inte på hela tiden, det är ju så mycket som händer på Bokmässan, men en av de viktigaste synpunkterna som kom upp var just detta med läsaren.

När det gäller ungdomsböcker finns det fortfarande en styvmoderlig syn på det hela, som inte minst framkom när Sofia Wadensjö, chefredaktör och vd för tidningen Vi, utfrågades i Expressen för ett tag sen angående en jubileumskatalog de skapat för Rabén & Sjögrens räkning inför deras 70-årsfirande. Ett beställningsjobb som kanske inte rimmar så väl ihop med obunden journalistik. ”Vi beslutade oss för att tacka ja eftersom det handlar om ett förlag som ger ut barn- och ungdomsböcker, ett område som Tidningen Vi inte bevakar”, sa Wadensjö.

Anna Danielsson Levin på Gilla Böcker förlag påpekade att gränsdragningen är underlig; idag när så många böcker är crossover, det vill säga ska rikta sig till både unga och vuxna. I Vi läser har jag flera gånger läst om ungdomsböcker, och varför skulle man inte bevaka ungdomslitteratur, som ju är så i ropet just nu?

Här kan bokbloggarna fungera som en central som tar ungdomsboken på allvar. Ger den plats och seriös bevakning.

En annan aspekt av bokbloggarna är som sagt modet. Som 14-åring hade jag aldrig vågat sitta i en paneldebatt och diskutera böcker, min åsikt inför belästa människor, i ett seriöst sammanhang!

Men med dagens sociala medier har möjligheten att synas i det offentliga rummet, att skapa sig en plats redan i unga år, ökat. Det är en helt annan träning av formuleringsförmåga än vad som erbjöds på min tid.

Det krävs fortfarande bildning för att bli en bra recensent, och jag vill inte klanka ner på kåren. Men att använda sin plats på internet för något så seriöst som bokbloggande, det är föredömligt och väldigt inspirerande. På många sätt tror jag att de inbördes klubbar som bildas kring bokbloggarna har större chans att locka unga idag att läsa mer, än vad kultursidornas inbördes klubbar har. Litteratur ska trots allt inte vara något du måste ha läst högskolepoäng för att kunna ta till dig.

Litteraturen finns här för oss alla, som Jeanette Winterson skriver: ”Det är inte ett gömställe. Det är ett hittställe.”

Lina Arvidsson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0